Matrac jelölések és jellemzők

Öko-Tex megkülönböztető jelzéssel|matrac-bizalom.jpgCertiPur Igazolás|matrac-okotex.jpg

Öko-Tex igazolás

Az Öko-Tex szabvány textiltermékek és az azokon alkalmazott kellékek (cérnák, gombok, cipzárak,, tépőzárak, címkék stb.) számára kidolgozott, humánökológiai szempontok szerint összeállított vizsgálati és tanúsítási rendszer. Előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. A nemzetközi Öko-Tex Szervezethez tartozó akkreditált vizsgáló intézetek hivatottak arra, hogy a termékeket ebből a szempontból minősítsék és ezt követően rendszeresen ellenőrzik, hogy az Öko-Tex tanúsítványt megszerzett termékek folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket. Ez biztosítja a fogyasztóközönség számára, hogy az Öko-Tex megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek az egészségre nézve nem ártalmasak.
CertiPur Igazolás|matrac-certipur.jpgCertiPur Igazolás|matrac-safe.jpg

CertiPur Igazolás

Ha a terméken megjelenik a CertiPUR-US ® jelzés, akkor biztos lehet benne, hogy a rugalmas poliuretán hab belül már akkreditált laboratóriumok által szigorúan bevizsgált és tanúsított termékek, melyek megfelelnek az alábbi kritériumoknak, melyek biztosítják, hogy a hab káros anyagokat nem bocsát ki:
CertiPUR-US ® jóváhagyott habok:
  • Alacsony károsanyag-kibocsátású (VOC) nem károsítja a beltéri levegőt
  • ózon barát anyagok (no CFC-k)
  • higanyt, ólmot vagy nehézfémeket nem tartalmaz
  • formaldehidet nem tartalmaz
  • PBDE nélkül készült ((Polibrómozott-difenil-éterek), mely rákkeltő anyag
Memory hab|matrac-memory.jpgMemory hab|memory-foam.jpg

Memory hab - Mit kell tudnunk a memory habokról?

A memory habot nyugodtan nevezhetjük a következő évezred anyagának. Ezek az anyagok a legmagasabb „high-tech” technológiát képviselik a poliuretánok családjában. Tökéletesen leképezi a test körvonalait oly módon, hogy nem fejt ki ellenállást a rá ható nyomással szemben, „viscoellasztikus effektus”. Cellaszerkezetéből adódóan a memory habokból, kiemelkedő tulajdonságának köszönhetően kivételes, és egyedülálló ergonómia és alváskomfort valósítható meg. A memory habok kivételes tulajdonságai közé tartozik, hogy a hőmérséklet függvényében jelentősen változnak a fizikai paraméterei. A hőmérséklet növekedésével fokozatosan lágyabbak, ellenkező esetben pedig keményebbek lesznek. Két eltérő típusát kell megkülönböztetni a memory hab alapanyagoknak. A hagyományos memory alapanyagok nem engedik át a levegőt gyakorlatilag nem szellőznek, de folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően létezik már a légáteresztő kivitel is. A memory habok páratlanul egyesítik a lágyságot a nyomáselosztással, de önmagukban még ezek az anyagok sem felelnek meg az alváskultúra elvárasainak, ezeket csak megfelelő normál illetve hideghab kombinációival lehet elérni. Lenyűgöző tulajdonságai miatt a legkeresettebb anyagok a matracipar számára.
Hideghab - Mit kell tudnunk a hideghabokról?|matrac-memory.jpg

Hideghab - Mit kell tudnunk a hideghabokról?

Hideghabok érzékelhetően növelik a fekvőfelületek komfortját. Messzemenően jobban követik a test körvonalait, mint a korábban megszokott matracipari alapanyagok. A gyártástechnológiából és a speciális cellaszerkezetből adódóan a hideghabok kiemelkedően rugalmasak és a hagyományosnál nagyobb alátámasztó erővel rendelkeznek, ezáltal a fekvőfelületen a nyomáseloszlás a lehető legoptimálisabb. Ez hosszantartó igénybevétel esetén sem okoz kifáradást. Az anyag sűrűség és keménység eloszlása bármely más anyaggal összehasonlítva a leghomogénebb. A hideghabokból gyártott matracmagok millió számra tartalmaznak mikroszkopikus csatornákat. Ezek a nagyon vékony csövek illetve csőhálózatok biztosítják a tökéletes ventillációt és a hatékony nedvességelvezetést, ezáltal tovább növelve a matracok komfortját és élettartamát optimálissá téve az alvás mikroklímáját. A hideghabok az összenyomás során kevesebb energiát nyelnek el, mint a hagyományos habok, koncentrált energiaelnyelő képességgel rendelkeznek, ezáltal biztosítják az optimális nyomáseloszlást, ami javítja a fekvés komfortját és matrac tartósságát. Ez biztosítja a hosszú távú kifáradás mentes pihentető alvást. A hideghabok pontrugalmasságukból adódóan egyesítik a független és oldalirányú támasztást, ezáltal optimálisan egyesítik a támasztóerőt és a lágyságot. A nagyrugalmasság és a megnövelt támasztó hatás miatt a legalkalmasabb anyagok a matracipar számára. A felhasználó kellemes közérzetét az is biztosítja, hogy nincs besüppedés, ki gödrösödés és a párnázó anyagra visszavezethető hátfájás. A fárasztási és más vizsgálatok is igazolják miszerint a hideghabok intenzív használat esetén is kisebb deformációt szenvednek el, mint a többi matraciparban használt anyag.
Bonell rugó|matrac-bonel.jpgTáskarugó|matrac-taskarugo.jpg

Bonellrugó vagy Táskarugó?

A bonellrugó sajátossága, hogy alakja egy homokórához hasonlít: középen elkeskenyedik, ezzel meggátolva a rugók nyikorgását vagy összeakadását. A bonellrugókat keresztirányban egy ún. spirálrugóval fűzik össze, ez felel a súly minél nagyobb felületen való elosztását, ezáltal növelve a rugók és a matrac élettartamát. Ezzel szemben a táska (vagy zsákrugó) jóval kisebb alappal rendelkezik, tehát sokkal több rugót tartalmaz egy ilyen szerkezetű matrac. A táskarugók kis textilzsákokba vannak varrva -nincsenek spirálrugóval egymáshoz rögzítve-, így képesek az egymástól független mozgásra. Ez garantálja az egyenletesebb alátámasztást, a magasabb fokú pontelasztikusságot. Javaslatom, hogy a matracot komfortérzetünknek megfelelően válasszuk, ne a szerkezetbeli különbségek domináljanak.
Pressuring Balancing - Nyomás kiegyenlítés vagy alátámasztás|matrac-pressure.jpg

Pressuring Balancing - Nyomás kiegyenlítés vagy alátámasztás

(Jele: három nyíl felfelé) A hátfájdalmak elleni küzdelmünkben az ágybetét is fontos szerepet játszik. Ha sikerül megfelelő matracot kiválasztanunk, akkor megfelelő alátámasztást kap gerincünk alvás közben. Ha rosszul választottunk fekhelyet, a hátfájdalmak is erősödhetnek. Ha túlságosan kemény, testünk nem kapja meg a megfelelő alátámasztást, viszont bizonyos helyeken a kemény matrac nyomást gyakorol testünkre. Ekkor izomzatunk megpróbálja a nyomáspontokat kiegyenlíteni, és megfeszül. A megfeszült izomzat besüllyed az éjszaka folyamán, és ez a gerinc görbeségét okozhatja. Másrészről a túl puha matrac sem megfelelő: bár kellemes érzés belesüppedni a matracba, a süppedéskor testünk nem egyenes helyzetet vesz fel. Az optimális ágybetét "egyensúlyérzetet" ad. Ennek közepe erősebb támaszt nyújt, mint a két vége. A közepesen kemény matrac a leghatékonyabb a hátfájás ellen abban az esetben, ha a hátfájás már megjelent.
Aloe Vera|matrac-aloe.jpg

Aloe Vera

A pamut huzat aloé vera folyadékba van mártva, mely biztosítja, hogy az aloé hosszú időn át kifejtse jótékony hatását.
Anti perspiring cover – Izzadásgátló szellőző szövet bevonat|matrac-anti.jpg

Anti perspiring cover – Izzadásgátló szellőző szövet bevonat

ClimaCool technológia|matrac-clima.jpg

ClimaCool technológia

A matrac huzata szabályozza a hőmérsékletet és elvezeti a felesleges nedvességet. Segíti a higiénikus, hűvös érzetű alvást.
Comfort Layer, vagy Pillow Top – Kényelmi réteg|matrac-comfort.jpg

Comfort Layer, vagy Pillow Top – Kényelmi réteg

Készülhet habból, illetve memory foam-ból. Növeli a komfort érzetet, a keményebb matracokat lágyítja.
Cotton - Pamut|matrac-vaszon.jpg

Cotton - Pamut

HD Foam (High Density Foam)|matrac-hdfoam.jpg

HD Foam (High Density Foam)

(Jele: szivacs forma) Nagy sűrűségű habszivacs (Sűrűség: 70-90 kg/m2)
HR Foam (High Resiliency Foam)|matrac-hdfoam.jpg

HR Foam (High Resiliency Foam)

(Jele: szivacs forma) Nagy rugalmasságú hab (hideghab)
Inner cover - Belső bevonat|matrac-inner.jpg

Inner cover - Belső bevonat

A matrac magja plusz anyaggal bevan vonva.
Multi Support – A test maximális alátámasztása alvás közben|matrac-ortoped.jpg

Multi Support – A test maximális alátámasztása alvás közben

A matrac alátámasztást nyújt testének, és alkalmazkodik annak formájához, ily módon ellazítva és felfrissítve testét, amíg Ön alszik.
Orthopedic Backcare - Ortopedikus védelem|matrac-ortoped.jpg

Orthopedic Backcare - Ortopedikus védelem

(Jele: hullámos vonal pontokkal) Alvás közben a testnek és gerincnek megfelelő támaszra van szüksége. Ha olyan felületen alszunk, mely nem biztosítja a gerinc „S” alakú görbületének megtartását, hátfájásunk lesz és alvászavarral fogunk küszködni.
Qdry&Soft technológia|matrac-qdry.jpg

Qdry&Soft technológia

A matrac huzata szabályozza a hőmérsékletet és elvezeti a felesleges nedvességet. Antisztatikus és antistressz hatású, mely biztosítja a nyugodt, higiénikus alvást, pihent ébredést.
Sanitized|matrac-sanitized.jpg

Sanitized

A pamut huzat Sanitized elnevezésű anyaggal van átitatva, amely védelmet nyújt a baktériumok, gombák és egyéb allergének ellen.
Silver Care – Ezüstszál beszövés|matrac-silver.jpg

Silver Care – Ezüstszál beszövés

Az ezüst sresszoldó hatása egész éjszaka biztosítja a nyugodt alvást, pihent ébredést. Közismert gombaölő hatású.
Spacer - Szellőző szövet|matrac-spacer.jpg

Spacer - Szellőző szövet

A matracot körbevéve, maximálisra fokozza annak szellőzését.
Visco, vagy Memory réteg|matrac-visco.jpg

Visco, vagy Memory réteg

Korunk egyig legkorszerűbb és legsikeresebb alapanyaga az emlékezőhab, más néven memoryfoam, memóriahab. Egyedi sajátságos komfortja, precíz formakövetése az eredetileg a NASA által kifejlesztett speciális hőre lágyuló viszkoelasztikus alapanyagnak köszönhető. A különböző vastagságú és típusú rétegek a legkülönbözőbb kényelmi élményt képesek nyújtani.
Washable cover - Mosható huzat|matrac-huzat.jpg

Washable cover - Mosható huzat

Wool - Gyapjú|matrac-gyapju.jpg

Wool - Gyapjú